Rubore in vespere .... pulchra nocte .... rubore in mane .... pluviae de caelo ...

lördag 24 mars 2012

Så var man igång då…


Så var man igång då… luskat igenom provianten och kylförråden så man har lite ”hum” om vad som finns, allt ser riktigt bra ut om man så får säga, idag är det lördag och ”lådån” Auto Bay är för tillfället förtöjd i Kotka, det skall bli avgång mot Sankt Petersburg i kvällningen om allt går bra, och eftersom det är lördag så är det soppa på menyn, det blev korvsoppa den här dagen och sedan så skall dom få ”skyffla” in lite Wienerschnitsel till kvällsvard. Skall lite senare gå runt och ta bilder så ni som läser får se hur det ser ut här ombord på ”lådån” , ja just de… ”lådån” för fartyg e de nog bara till namnet inte till utseende… 
 Här var grönsakerna hackade....vadå stora bitar....dom har väl tänder...
... de blir lite godare om man "fräser" rotsakerna i smör och låter korven tar en vända i stekbordet...




...och så var det vårt dagliga bröd...

7 kommentarer:

  1. På Misida har vi blivit bespisade med syskonkorvsoppa också den väldigt god. Kålrötterna är dock på upphällningen då den hemvändande kocken lämnade den ankommande kocken med blott 3st i kylen. Det var tydligen tänkt att det skulle användas "keittojuuriaineekset" istället... Jag lovade att knalla iland i Harwich och fylla på förrådet och kocken drog en lättnadens suck!

    SvaraRadera
  2. Det ser gott ut, det där. Berätta lite mer om var, hur och när ni provianterar era båtar :-)

    SvaraRadera
  3. Jo ni.. Benny och Kapten Haddock, det där med frysta grönsaker så e ingen höjdare, men nödvändigt om det blir långt mellan provianteringarna, men nu är det lungt, vi provianterar var tionde dag i Hangö, så det är som att vara hemma, var lite värre förr när vi tog provianten i Spanien, då var kålrot, kryddpeppar, knäckebröd, pepparkakor m.m. sällsynt men istället hade dom fin fisk och fina musslor.

    SvaraRadera
  4. Det blir var fjortonde dag men med möjlighet för lite färsk mjölk etc efter 10 dagar.

    En yrkesskicklig kock kan göra nästan vad som helst av nästan ingenting! En filipinkock på Green Selje var väldigt duktig på att förvara frukt och grönsaker. Vi provianterade för 3 månader i gången då vi aldrig visste vart vi skulle. Förvånansvärt länge fanns det färska grönsaker att få. När det började komma gröna paprikor så visste man att det var på upphällningen! Tydligen är det de gröna paprikorna som håller längst av grönsakerna!

    Ombord nu på Misida har vi en riktigt yrkesman som lagar prima käk och allt hemlagat. Man ser aldrig att han behöver stressa utan allt flyter på ändå!

    SvaraRadera
  5. Okej, men BP, Harwich då? Menar du det bokstavligen? Att du knallar till Asda eller Booths och köper grönsaker?

    SvaraRadera
  6. Jepp Haddock! Vi ligger ju mitt i stan så närmaste butik ligger bara en 3-4 hagelhåll bort!

    SvaraRadera
  7. Jo om man vill ha gänget på bra humör så måste maten vara färsk och god, man har hört om riktiga skräckexempel och peppar, peppar, ännu har jag klarat mig så dom inte behövt burit iland någon med fötterna före pga. maten.... och inte behöver jag gå och "smyga" heller... längsta provianteringen jag gjort är för 6 mån, på torrvaror och frysvaror, grönsaker fick vi var 6-8 vecka och det funkar nog bra bara man "pysslar" om i sina kylar och det stämer att den gröna paprika är bland dom hållbaraste, gurkan däremot är svår att hålla en längre tid.

    SvaraRadera