Och så tycker jag om att baka, och samma sak där, det skall vara på "gammalt" vis, helst på surdegsgrund eller vildjäst.
Om man tar en färdiglagad (fabriksproducerad) maträtt och studerar innehållet så kan man se att det oftast är en fruktansvärd mängd med E produkter som använts, det är smakförstärkare, förtjockningsmedel.. ja.. you name it... inte undra på att de har förlängt tiden på "gravfrid", maskarna vill ju inte ha en förrän alla E produkter har silats ur kroppen och de tar väl säkert minst 10 år!
Nej de ska nog va hemlagat och hembakt.
Tänkte här lägga in ett recept på ett syrligt ljust surdegsbröd bakat med rågsurdegsgrund, första gången när man skall baka detta bröd så tar det lite tid, (c:a 5-6 dagar) detta för att man måste göra en surdegsgrunden men när man väl har den så tar det "bara" c:a 11 timmar av detta är dock c:a 10½ timme jästid och då kan man göra något annat roligt,... så visst tar det tid men det är det värt,
Ingredienserna är:
Rågmjöl
Vatten
Vetemjöl
Salt
Först måste man alltså göra en Rågsurdegsgrund och den tar 5 dagar:
Gör så här: blanda 30g rågmjöl och 100 g vatten i en glasburk. (till sjöss används det plast pga, glas kan gå sönder vid sjögång) Låt burken stå framme i värmen i tre dagar, skruva ej fast locket,skaka om burken morgon och kväll.
Dag 4 på morgonen så rör man ner 80 g rågmjöl och 100 g vatten i blandningen.
och likadant på kvällen.
Dag 5 på morgonen, häll ut hälften av blandningen och så rör man ner 80 g rågmjöl och 100 g vatten i blandningen och likadant på kvällen . ( om man sparar allt så blir det så mycket och då måste man ha en stor burk)
Den har nu börjat att jäsa ordentligt och det luktar illa och puttrar men nu e den klar att använda.
Skall man inte använda allt på en gång så går det bra att spara surdegsgrunden i kylen men den måste som vi mänskor ha lite mat emellanåt, var 4 - 5 dag så tar man ut burken, häller ut så det blir c:a 1 - 1,5 dl kvar och tillsätter 1,5 dl rågmjöl och 1,5 dl vatten, så klarar den sig igen 4 - 5 dagar och så vill den ha mat igen, men kom ihåg att när man skall använda den så låt den stå ute i rumstemperatur en par timmar så den "värmas upp" och får igång jäsningen.
Rågsurdegsgrunden "puttrar"vackert och luktar syrligt när man lyfter på locket |
1. Blanda 2,5 dl rågsurdegsgrund med 2,5 dl ljummet vatten, 1,5 dl rågmjöl och 3 dl vetemjöl, kör några minuter i blandaren.
Täck över bunken och låt det jäsa i 3 timmar.
2. Blanda i 3 dl ljummet vatten och 12 dl vetemjöl kör i degblandaren i 12 minuter, blanda i salt efter behag ( c:a 2 msk) och kör ytterligare i 3 -4 minuter. Degen skall vara "ganska" lös och lite klibbig.
Låt nu degen jäsa till dubbel storlek. c:a 5½ - 6 timmar.
3. Lägg upp degen på "väl" mjölat bakbord och dela den i två delar, baka ut två bröd och sätt dem på en ugnsplåt (men bakplåtspapper) för att jäsa ännu en gång, om degen är alltför lös så använd tidningar som "stöd" så reser brödet sig uppåt istället för att flagna ut.
4. Täck över brödet och låt det jäsa i 2 timmar, grädda i 200 grader 35-40 minuter, efter 10 minuters gräddning så öppna upp ugnsluckan och släng in en ½ kopp vatten på ugnsbotten, pensla det färdiggräddade brödet men vatten och täck med en handduk i 10 minuter före av njutning. Så va det klart.
Här görs första blandningen sedan skall den jäsa i 3 timmar. |
Nu har det gått 8 timmar och så här ser det ut efter andra jäsningen . |
Använd tidningar som "stöd" vid jäsningen så "flagnar" degen inte ut. |
Här ha det jäst i 2 timmar och är klar, nu e de 800 grader som väntar... nej, nej de va Ebba Grön..här e de bara 200 grader |
... och här är resultatet, nybakat med smör... gotti gott gott... |
På tal om lammgryta så brukar jag göra lammgryta på kluven nacke och givetvis med kotorna kvar. Doften som kommer emot när man lyfter locket på lergrytan är himmelsk!
SvaraRaderaLåter gott det där ... kan det tänkas att du delar med dig av receptet..
SvaraRaderaJag brukar hävv i slaje va som finns. Men vitlök, rödlök, färsk timjan, rosmarin, persilja, paprika, morot en slatt rödvin. Just innan det är klart brukar jag hävv i slaje höstkantareller. När köttet är på gränsen till sönderkokat så tar jag bort benen och reder spadet i grytan med en liten skvätt grädde också.
SvaraRaderaEn kraftig Shiraz passar fint till!