Rubore in vespere .... pulchra nocte .... rubore in mane .... pluviae de caelo ...

söndag 19 februari 2012

Fiskarens kalasmiddag....

Eftersom fredagen bjöd på ett gott fiske med nio sikar och två gäddor samt några mörtar så var det dags att sätta igång med festliga måltider på lördag och söndag......
Först så har vi fångsten som rensas......
sedan så skall det fileas, gravas och tillredas..... Om man har bråttom och vill "snabb" grava så går det bra att göra enl. följande: Finhacka sikköttet av 2 filéer och blanda det med lika delar salt och socker ( c:a 2-3 msk av var. ) samt en nypa nymalen vitpeppar, hacka i lite dill och rör ihop allting, ställ in i kylen och rör om efter 20 min, vänta 20 min och rör om igen. Efter c:a 2½ timme så är den gravade siken klar och då rör man i en finhackad rödlök, creme fraice, grädde, saften av en halv citron och en skvätt torrt vitt vin, smaka av med mera peppar el. salt. ...... klart..... här serveras sikröran med avocado och lite grönsaker.
och om man har sikfiléer över så kan man laga stekt sik, såsen tillreds genom att man kokar ut stekpannan med grädde, dill, ev. sallt och peppar, serveras men pessad potatis och ett gott vin som serveras i olika muggar ifrån Lübecker Weinachtsmarkt.
Av gäddrommen lagas det en god kaviar...... (tyvärr så var nästan allt uppätet när bilden togs)
Skall också laga en gammaldags maträtt..... Kokt Mört rom med löksås och potatis....
och gäddorna som ligger överst i kastrullen så tillagas som ugnsstekt gädda .... allt är gotti gott gott....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar